Лаос

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Виентян

Местна валута

Местната валута е кип (Kip).

Туристически атракции

Храмът Тхат Луанг, парка на Буда, Национален резерват „Накаи-Нам Тхуен”.

Местна кухня

larb, mok, tam som.

Престъпност и сигурност

Като цяло, извън големите градове съществува повишен риск за сигурността. Криминалната престъпност, особено във Виентиан/ Vientiane, Луан Прабан/ Luang Prabanи Ван Виен/ Van Vieng, която започва да придобива насилствени форми, непрекъснато се разраства. Не са рядкост уличните нападения и кражбите на чанти. Тук на туристите често се предлагат опиати в напитките и след настъпване на опиянение потърпевшите са обирани. В столицата Виентиан е обявен телефон, достъпен за гражданите 24 часа в денонощието, на който те могат да се обаждат при необходимост в случай на пътнотранспортни произшествия или други инциденти: +856 0 21 21 27 03.

Състоянието на пътищата в страната е лошо. Често липсва осветление. Обичайна практика е участниците в движението да употребяват алкохол при шофиране. Поради това Ви препоръчваме да се движите с кола само в светлата част на денонощието.

Допълнителна заплаха за сигурността са неексплоадиралите мини, преди всичко в областта Ксиенг Куанг, както и по границата с Виетнам. Движете се строго в соътветствие с пътната маркировка и пътните знаци.

Особености на законодателството

Предупреждение! Вносът и износът на всякакви наркотици и опиати, както и тяхното притежаване и разпространение по време на Вашия престой в Лаос се наказва строго и може да доведе до задържане и налагане на наказание „лишаване от свобода“. По отношение на най-силните наркотици / вкл. с цел предумишленото им използване/ се налагат наказания „доживотен затвор“ или дори смъртно наказание.

Следва да се има предвид, че в Лаос свободното съжителството между чужденец и местна жена е наказуемо според местните закони и се наказва с глоба до 5 000 щ.долара. Сексуалната злоупотреба с малолетни е наказуема. Хомосексуалните прояви не попадат под ударите на закона, но не се приемат добре от местното население.

Винаги носете със себе си паспорта, в противен случай могат да Ви бъдат наложени строги наказания.

Забранено е фотографирането на военни обекти. Фотографирането на религиозни обекти и церемонии не е забранено, но то трябва да се извършва с предварителното съгласие на участниците.

Движение по пътищата

Поради недоброто състояние на пътищата е препоръчително да се използва въздушен транспорт, и по възможност услугите на чужди авиокомпании. Обичайна практика в страната е при настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на чужденец, той автоматично да бъде принуждаван да заплати щетите, независимо от това коя от двете стани е виновна.

Използването на т. нар. скоростни лодки (“Speed Boats”) крие рискове.

Здравеопазване

Състоянието на здравните заведения и медицинското обслужване не отговаря на западноевропейските стандарти. Преди пътуване е препоръчително да имате сключена здравна застраховка. В Лаос често срещано заболяване /остро инфекциозно, разнасяно от комари/ – и то не само по време на дъждовния период, е треската денга. Все по-сериозен проблем за страната е СПИН. Често срещани са заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Климат

В Лаос няма обособени сезони в истинския смисъл на думата. Редуват се само дъждовен и сух период. Влажният и горещ мусонен период продължава от май до ноември. От декември до февруари времето е сухо и умерено горещо. Особено  горещо е през март и април.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходимо е да притежавате международен паспорт, валиден най-малко до шест месеца от датата на пътуване. Българските граждани могат да получат туристическа виза на граничните контролно-пропускателни пунктове на страната.

При влизане в страната няма особени изисквания за ваксини, освен ако не възнамерявате да посетите област, засегната от жълта треска. Препоръчително е да имат основни ваксини против дифтерит, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и Б, тиф.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчваме Ви преди пътуване до Лаос да информирате по електронната поща българското Министерство на външнит работи за Вашите имена, време на престой в страната, приблизителен маршрут и номер на мобилния телефон.

Глобата за нелегално пребиваване в страната е по 10 щ.дол. на ден.

Избягвайте големите натоварвания на организма в периода на адаптация.

През горещия период следва да се приемат достатъчно количество вода.

Да се избягват мазни храни. Алкохолът допълнително натоварва организма.

Да се спазва строга хигиена. Внимателно да се консумират пресни плодове и зеленчуци.

Да се употребява само бутилирана вода – за пиене и за поддържане хигиената на устата.

Носете със себе си основни лекарства, които могат да Ви потрябват.

Пътуване с деца

Препоръчително е децата да пътуват със собствени паспорти.

 

Източник: Министерство на външните работи