Непал

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Столица

Катманду

Местна валута

Непалска рупия (NPR)

Туристически атракции

Бактапур, Буданат Ступа (Боднат), Трекинг в региона Анапурна, Swayambhunath, Еверест.

Местна кухня

Чатамари, Daal bhaat tarkaari, Kwati.

Престъпност и сигурност

Обстановката в страната е нестабилна. Съществува обща заплаха от терористични актове. В Непал често се провеждат стачки и демонстрации, водещи до блокиране на улици, които може да прераснат в безредици.

Има случаи на нападения и грабежи над чужденци в Катманду и в други райони на страната. Джебчийството е често срещано в столицата, особено в туристическите райони, летищата, автобусите и хотелските стаи.

Митнически изисквания

В Непал на места е възможно да се пазарува с индийски рупии, но правителството на страната е забранило вноса и употребата на банкноти от 500 и 1 000 индийски рупии. Ако се пренасят такива банкноти при влизане в Непал те ще бъдат конфискувани от местните власти и ще бъде наложена глоба.

Движение по пътищата

Движението на автомобилите е в лявата пътна лента.

Здравеопазване

Медицинското обслужване в частните клиники в Непал е на добро ниво, но при това е сравнително скъпо.

Здравеопазването извън района на Катманду не е на задоволително ниво. Трудно се осигурява евакуация при заболяване или инцидент в отдалечен район на страната.

Сезонно избухват епидемии от денге-треска. Разпространени заболявания са холера, малария, японски енцефалит и бяс.

Контактите с бездомни животни и особено маймуни са опасни; в случай на ухапване или одраскване следва незабавно да бъде потърсена медицинска помощ.

По време на престоя в Непал следва да се консумира само фабрично бутилирана вода или преварена вода, както и лед от такава вода. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват старателно и да се подсушават преди консумация. Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.

Климат

Плановете за пътуване следва да бъдат съобразени с климатичните особености на страната. През зимните месеци, които са от ноември до януари полетите, особено във високопланинските райони, често се отменят поради лоши атмосферни условия.

В сезона на мусоните (юни-септември) по много пътища извън долината Катманду се образуват свлачища, които блокират за дълго време движението.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Непал. Виза може да се получи на място при пристигане в страната или в посолство на Непал. В България е акредитирано посолството на Непал в Москва.

Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Непал.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Следва да се избягват местата на публични протести.

Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска фотографиране на изображенията на божествата; обувките се свалят при влизане.

Необходимо е да бъде направена медицинска застраховка с по-високо покритие.

 

Източник: Министерство на външните работи