Корейска народно-демократична република

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

За желаещите да пътуват за КНДР български граждани се препоръчва да следят внимателно ситуацията на Корейския полуостров и официалната страница на МВнР и да не предприемат неналожителни пътувания.

Препоръчва се българските граждани, планиращи да посетят КНДР, да се свържат с българското посолство в Пхенян преди предприемането на пътуване.

Местна валута

Севернокорейски вон (KPW)

На територията на КНДР за момента не е възможно осъществяването на плащания чрез кредитни или дебитни карти.

Желателно е всеки пътуващ да носи със себе си необходимите му средства в евро, щатски долари или китайски юани. За предпочитане в банкноти с малка деноминация.

Митнически изисквания

Забранени за внос са:

  • Средства за радиовръзка и навигационни устройства GPS, както и мобилни телефони. Те се предават при влизане в страната и се връщат на собствениците при окончателно напускане;
  • Чуждестранна литература и видеоматериали.

Забранени за внос и износ без специално разрешение са:

  • Огнестрелно оръжие и боеприпаси;
  • Хладно оръжие;
  • Наркотици, отрови;
  • Радиоактивни вещества;
  • Живи растения;
  • Животни – за внос на домашни животни е необходим международен ветеринарен сертификат и документ за поставените ваксини.

Здравеопазване

Не се изискват специални ваксини при пътуване до КНДР.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Всички български граждани приносители на обикновени паспорти се нуждаят от входни визи. Същите могат да бъдат получени в посолството на КНДР в София.

Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Осъществяването на туристическо пътуване на практика е възможно само в рамките на организирана група със съдействието на туристическа агенция. Тя следва да поеме и осигуряването на необходимите визи.

Придвижването на туристи в КНДР става само организирано. Групите са винаги придружавани от поне двама севернокорейски граждани.

Мобилните телефони и GPSустройствата на пристигащите чужди граждани се изземват на летището и се връщат обратно при напускане на страната.

Ползването на интернет от чуждестранни туристи на територията на КНДР е по същество невъзможно.

Снимането на територията на КНДР следва да се осъществява изключително внимателно и само след предварително поискано разрешение от придружаващите групата местни граждани.

Желателно е българите посещаващи КНДР да разполагат с медицинска застраховка и да носят със себе си основните им необходими лекарства.

Източник: Министерство на външните работи