Саудитска Арабия

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

ИНДЕКС НА РИСКА

Ниво 1: Без особени препоръки

Местна валута

Саудитски риал (SAR)

Препоръчително е да носите у себе си евро или щатски долари, чекове, карти за банкомати или кредитни карти.

Престъпност и сигурност

В резултат на мерките предприети от саудитските власти съществено е намален рискът от терористични нападения и е подобрена ситуацията по линия на сигурността. Има сведения за случаи на напрежение и отделни актови на насилие в източната провинция Катиф. В този район следва да се избягват местата със струпвания на хора, които биха могли да прераснат в демонстрации или безредици. Стриктно следва да бъдат изпълнявани указанията на силите на реда и полицията.

Във връзка с осъществявана в Йемен операция на водената от Саудитска Арабия коалиция съществуват военни рискове в граничещите с Йемен югозападни саудитски провинции Джизан, Наджран и Асир, които не се препоръчва да бъдат посещавани. По територията на Саудитска Арабия от бунтовниците-хути в Йемен периодично са изстрелвани балистични ракети. Въпреки успешното им прехващане от саудитската противовъздушна отбрана съществува опасност от падане на части от прехванатите ракети и в населени райони. Във връзка с това е необходимо да бъдат следени поместваните в средствата за масово осведомяванесъобщения и предупреждения на официалните власти и да бъдат спазвани даваните от тях препоръки.

Особености на законодателството

В Саудитска Арабия особено строго се прилагат нормите на мюсюлманското законодателство – Шариата.

Изключително важно е да се зачитат мюсюлманските правила, порядки и забрани.

В страната има строга забрана за консумацията и продажбата на алкохол.

Забранено е фотографирането на джамии, военни обекти и такива сгради, които са със стратегическо значение. Забранява се също така да бъдат фотографирани жени.

Забранени са демонстративните прояви на близост между двата пола на обществени места, както и отсядането в хотелите на двойки, които нямат официално сключен брачен съюз.

Забранени са и строго се наказват проституирането и хомосексуализмът. В отделни случаи наказанието за неспазване на забраните може да бъде и смъртна присъда.

Митнически изисквания

Няма определени ограничения за внос в страната на местна или чуждестранна валута, с изключение на израелски шекели.

Няма ограничения за износ на местна и чуждестранна валута.

Безмитно можете да внесете в страната единствено предмети за лична употреба.

Забранен е вносът на хранителни продукти от всякакъв вид, особено на продукти от свинско месо, както и на палми, палмови продукти и естествени перли.

Строго се забранява вносът на алкохолни напитки, порнографски материали и наркотици.

В случай, че като посетител на Кралство за краткосрочен период трябва да носите за лични нужди лекарства или лекарствени наркотични вещества, които са ви предписани за ползване от лекар, следва да изпълните записаното в Инструкцията на саудитското Министерство на здравеопазването за регистрацията им и за представянето на оправдателни документи за необходимостта да ползвате съответните лекарствени средства. В противен случай рискувате конфискация им, както и да попаднете под съдебна отговорност.

Движение по пътищата

Състоянието на пътищата в големите градове и населени центрове е добро. Табелите по пътищата са предимно на арабски език.

В рамките на осъществяваните от саудитските власти реформи бе взето решение за премахване на забраната за жените да шофират. Решението влезе в сила от 24 юни 2018 г.

При инцидент на пътя, бъдете внимателни спрямо местните полицаи.

Здравеопазване

Обслужването в повечето болници отговаря на европейските стандарти.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Саудитска Арабия само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Необходим е международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Внимание! В паспорта, с който пътувате за Саудитска Арабия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посетили тази страна.

Визи на летището при пристигането в Саудитска Арабия могат да получат единствено официални гости при определени случаи.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Саудитското Министерство на вътрешните работи призовава всички пребиваващи в страната чужденци да се съобразяват с обичайното за свещения месец Рамадан въздържане от храна, напитки и тютюнопушене на обществени места през целия ден, до залез слънце. Законодателството предвижда строги санкции и за чужденци.

Въведени са особено строги правила за поведение на жените.

На обществени места всички жени, включително и тези, които не изповядват ислям, следва да покриват косите си с покривало, т.нар. Abaya, както и да са прилично облечени, без да показват открити части на тялото си.

Като цяло, препоръчваме ви да се въздържате да фотографирате на обществени места.

Потърсете информация преди да предприемете пътуване, за която и да е част на страната с повишен риск за сигурността.

Проявявайте бдителност по време на целия си престой в страната.

Не се препоръчва да пътувате сами в пустинните райони.

Плодовете и зеленчуците трябва добре да се измиват.

Широко разпространени през летните месеци са случаите на салмонела. Месото следва да се консумира добре обработено.

Препоръчително е да се употребява бутилирана вода.

Източник: Министерство на външните работи